Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Téli vitaminpótlás csíráztatással és mikrozöld termesztéssel

Téli vitaminpótlás csíráztatással és mikrozöld termesztéssel

     Itt az ősz, egyre kevesebb és drágább a friss zöldség, de az igényünk megmarad a jó ízek, vitaminok, ásványi anyagok iránt! Mi a megoldás?: Akár otthon is termeszthető csíra és mikrozöldségek!

     Ami közös a csíráztatás és a mikrozöld termesztésben, hogy mindkét esetben kiváló minőségű bio magot használunk.

     A csíráztatás során egy erre a célra szolgáló edényben termesztő közeg nélkül, napi többszöri nedvesítéssel, valamint megfelelő hőmérséklet biztosításával csíráztatjuk ki a magokat. Amikor a hajtások elérik a pár centiméteres hosszt, már fogyaszthatók is.

      A mikrozöld  termesztés során a magokat egy termesztő közegbe – leggyakrabban kókuszrostba – vetjük el a magokat. Ezt követően 4-7 napig, rendszeres vízellátás mellett neveljük őket olyan helyen, ahol  fényhez juthatnak (ablakpárkány, vagy mesterséges megvilágítás). Addig nevelgetjük őket, amíg megjelennek az első pici zsenge levelek. Ekkor „szüretelhetünk” : ollóval a termesztő közeg felett levágjuk. Meg kell jegyezni, hogy a mikrozöldek jóval több hasznos vegyületet, valamint ásványi anyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növények!

Koncentrált „egészségbombák”!

 

A csíráztatás

Minden szükséges eszköz kapható már hazánkban is. Mi a shopunkban a német Eschenfelder cég termékeit értékesítjük. Nem ezek az eszközök a legolcsóbbak, azonban hosszútávon gondolkodva mindenképpen az általuk gyártott hosszú élettartamú eszközökkel érdemes belevágni a csíráztatásba.

     Az alap egy kerámia tál, amiben egy rozsdamentes keretre lehet támasztani a termesztő üveget.

Ennek az üvegnek egy szintén rozsdamentes perforált fém teteje van. A magokat ebbe az üvegbe kell belehelyezni, majd megöntözni. Rákerül a perforált tető, majd az üveg fejjel lefelé rákerül a támasztó keretre. Ekkor a magok a tetőnél gyűlnek össze, a felesleges víz pedig kicsöpög az üvegből.

    A nedvesítést minden nap legalább kétszer: reggel és este kell elvégezni, ilyenkor át is kell öblíteni az üveg tartalmát. Ez az állványos perforált tetővel ellátott üvegben történő  termesztési mód még azért is előnyös, mert szellőzni is tud az üveg tartalma.

A termesztő edényt akár a konyhapultra is állíthatjuk, hiszen esztétikus kivitelű, még a dísze is lehet a konyhának. Nem szükséges ablakba tenni, hiszen a fényigény a csíráztatásnál minimális, néhány nap után már fogyaszthatók is a csírák. Felhasználás előtt is egy alapos átöblítés mindenképpen ajánlott!

  Shopunkban többféle méretben, különböző termesztési kapacitással kaphatók a csíráztatáshoz szükséges eszközök.

TIPP: Ajándéknak  is kiváló lehet egy-egy termesztőkészlet!

A mikrozöld termesztés

     Shopunkban a mikrozöldek sikeres otthoni termesztéshez szükséges valamennyi eszköz és mag elérhető. Mindenkit bíztatunk arra, hogy bátran vágjon bele ezeknek a szuper egészséges zöldeknek a saját kezű termesztésébe! Kezdő csomagok már pár ezer forinttól elérhetők, és a termesztés sikerélménye mellett kiváló vitamin kiegészítést jelentenek.

   A mikrozöld magokat leginkább kókuszrost termesztő közegbe kell elvetni. Az általunk forgalmazott kókuszrost korong alakú, amely a megfelelő kis edénybe téve, vízzel felöntve megduzzad, így képezve a „talajt”. Ebbe a talajba szükséges minimális mélységre elvetni a magvakat. A csírázásig (max. 2 nap) le kell takarni az edényeket, majd a kihajtást követően már fényre is szükség van. Napi teendő a talaj nedvesen tartása is. A legtöbb mikrozöld az 5-7 nap alatt kifejlődik. Megjelennek az első zsenge levelek, ekkor a talajszint felett levághatjuk kicsi növényeinket. Fogyasztás előtt ezeket is óvatosan át kell öblíteni!

A csírák és a mikrozöldek is a „szüretet” követően egy hétig eltarthatók hűtőszekrényben.

Fogyasztásukkal étrendünket gazdagíthatjuk, tálaláskor díszítésnek sem utolsóak. Magas a tápértékük, ízviláguk különleges.

Ezek a zöldségek rendkívül magas tápértékűek, és többnyire nagyon magas rost- és vitamin tartalmúak. Az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin és a folsav is jelen van bennük, valamint fontos ásványi anyagok, mint például a kalcium, a magnézium és a vas.

A mikrozöldségek sokféle módon elkészíthetők, és jól illeszthetők be a mindennapi étrendbe. Elkészíthetik salátaként, vagy hozzáadhatják őket más ételekhez, például a levesekhez, a raguokhoz vagy a pizzához. Azonban fontos megjegyezni, hogy a mikrozöldségek nagyon érzékenyek, így alacsony hőmérsékleten kell őket elkészíteni, hogy megőrizzék tápanyagtartalmukat.

Kiváló ajándék is lehet egy-egy különleges termesztő csomag!

Néhány a leggyakrabban használt magokból:  bazsalikom,  koriander, az édeskömény, a retek, zsázsa, rukkolából, továbbá  borsó, spenót, cékla, saláták, hagymafélék, lucerna…stb.

FONTOS:

-          Csak erre a célra árusított vegyszermentes magokat használjunk!

-          A nem megfelelő termesztés, tárolás során baktériumok telepedhetnek meg a kis növényeken! Ez          azonban odafigyeléssel megelőzhető!

         

Tartalomhoz tartozó címkék: NetFarm Blog