Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Általánosságban a ponyvákról

Általánosságban a ponyvákról

    A takaróponyvák, más néven fedőponyvák vagy egyszerűen csak ponyvák, széles körben használt műanyagból készült termékek, amelyeket különféle célokra alkalmaznak. A ponyva sokoldalúan használható, különböző típusú tárgyak védelmére szolgál kül- és beltéren egyaránt. A leginkább elterjedt és általánosan használt ponyvák anyaga a polietilén. Ezeknél a gyártás során a vékony műanyag szálakat szőnek össze, majd impregnálják a felületet, így érve el, hogy a termék vízálló legyen, de a levegőt mérsékelten átengedje. Ez egy fontos tulajdonság, hiszen a letakart tárgyat a víz mellett a befulladástól, penészedéstől is megvédi! A másik anyag, amiból készülnek ponyvák a PVC, ami  rendkívül hosszú élettartamot biztosít, felhasználási területe a teherautók, utánfutók, kerti pavilonok. Jelen cikkünkben ezeket bővebben nem tárgyaljuk.

       A minőségi eltérést a felhasznált alapanyag anyagsűrűsége adja, amit g/m2-ben adnak meg a gyártók. Minél nagyobb ez a szám, a termék annál masszívabb, jobb minőségű. A lekisebb érték az 50gr/m2, a legnagyobb 5-600gr/m2, vagy még több. Az 50-260gr/m2 minőségűek a legelterjedtebbek. Ezekből a háztartásban, a ház körül felmerülő extra igényeket is ki lehet elégíteni.

    Az UV sugárzással szembeni ellenállást pedig a gyártás során az anyagába 1-3%-ban  kevert UV stabil adalékkal érik el. Ezek a ponyvák rendkívül sokoldalúak, funkcionálisak, és számos területen használhatók. Nem minden ponyva rendelkezik ezzel a tulajdonsággal!

    A takaróponyvák könnyen telepíthetők és tárolhatók. A telepítést segítik a ponyvák szélein kb. 1m távolságra elhelyezett fém rögzítőgyűrűk. Ezeket a gyűrűket használhatjuk a talajhoz, vagy egyéb tárgyakhoz történő rögzítéshez, amihez leginkább speciális, rugalmas ponyvarögzítő kötél a megfelelő, ami külön kapható.

Azonban fontos, hogy a hagyományos takaróponyvák nem alkalmasak arra, hogy napvitorlaként oszlopok, vagy fák között kifeszítsük őket!

 

 Melyek lehetnek a ponyvákkal szembeni követelmények? :

-         Legyen ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, védjen az esőtől, széltől, fagytól, esetleg a napsugárzástól,

-         védjen a portól, nedvességtől, egyéb szennyeződésektől,

-         álljon ellen kisebb, nagyobb mechanikai sérüléseknek,

-         ugyanakkor legyen könnyen kezelhető, telepíthető, áthelyezhető, tisztítható is,

-         legyen minél hosszabb élettartamú,

-         legyen elérhető többféle méretben, minőségben.

 

Az általunk forgalmazott öt különböző minőségű, és színű ponyva:   

kék színű (50gr/m2), ezüst színű (110gr/m2), az ezüst-barna színű (210gr/m2, az áttetsző (nem átlátszó!) (100gr/m2), valamint a fehér színű (50gr/m2)

          

     Nagyon különböző az élettartam és ellenállóság, ezért mindig érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt! Először tehát javasolt pontosan meghatározni, hogy milyen célra szükséges a ponyva (milyen követelményeket támasztunk vele szemben), és csak ezután beszerezni. 

        Egy, az életből vett példa a rossz választásra: Ház felújítása során leszedték a teljes tetőszerkezetet, de a falakat, illetve magát az épületet az új tető elkészültéig meg kellett védeni a csapadéktól, mert az ácsok csak néhány nap múlva tudták folytatni a munkát. A tulajdonos ponyvát keresett a neten, talált is – a legolcsóbbat választotta, amelynek az anyagsűrűsége 50gr/m2, - ami a leggyengébb!! Az ácsok készítettek egy hevenyészett alátét tartókeretet, ami szinte vízszintes volt, és erre feltették a ponyvát, amit tetőlécekkel hozzászögeltek a kerethez. Ez a megoldás a széllel szemben biztosította is a felületet, de jött az eső – nem kevés -, és megállt a ponyvában a víz súlyától képződött „zsákokban”. Mivel a leggyengébb szövésű ponyvát használták, a hatalmas terheléstől a szálak szétnyíltak, a ponyva elveszítette vízzáró képességet, a ház belső tere pedig szétázott…… Ide a legalább 110gr/m2-es ponyva lett volna az ideális.

A méret

       Takaróponyvákat méret kínálata 2x2 méterestől (kisebb tárgyak védelme) egészen 20x20 (épületek, födémek, építőanyagok, nagy gépek védelme) méteresig. Ezek téglalap, vagy négyszög alakúak. A gyártók készítenek azonban speciális méretű, direkt az adott tárgy személyautó, motor, vagy kerékpár, esetleg kerti bútor alakjához igazított ponyvákat is. Léteznek keskenyebb, de hosszú méretűek is speciálisan a farakások takarására.

 

Melyek lehetnek a ponyvákkal szembeni követelmények? :

-         Legyen ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, védjen az esőtől, széltől, fagytól, esetleg a napsugárzástól,

-         védjen a portól, nedvességtől, egyéb szennyeződésektől,

-         álljon ellen kisebb, nagyobb mechanikai sérüléseknek

-         ugyanakkor legyen könnyen kezelhető, telepíthető, áthelyezhető, tisztítható is,

-         legyen minél hosszabb élettartamú

-         legyen elérhető többféle méretben, minőségben.

    A ponyva kínálat hatalmas. Mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt, hiszen minél kisebb az esetleges ponyvával szembeni igény, az ára is annál olcsóbb, vagy fordítva.

   Nagyon különböző az élettartam és ellenállóság, ezért mindig érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt! Először tehát érdemes pontosan meghatározni, hogy milyen célra szükséges a ponyva (milyen követelményeket támasztunk vele szemben), és csak ezután beszerezni.

 

        Egy, az életből vett példa a rossz választásra: Ház felújítása során leszedték a teljes tetőszerkezetet, de a falakat, illetve magát az épületet az új tető elkészültéig meg kellett védeni a csapadéktól, mert az ácsok csak néhány nap múlva tudták folytatni a munkát. A tulajdonos ponyvát keresett a neten, talált is – a legolcsóbbat választotta, amelynek az anyagsűrűsége 50gr/m2, - ami a leggyengébb!! Az ácsok készítettek egy hevenyészett alátét tartókeretet, ami szinte vízszintes volt, és erre feltették a ponyvát, amit tetőlécekkel hozzászögeltek a kerethez. Ez a megoldás a széllel szemben biztosította is a felületet, de jött az eső – nem kevés -, és megállt a ponyvában a víz súlyától képződött „zsákokban”. Mivel a leggyengébb szövésű ponyvát használták, az ettől a terheléstől a szálak szétnyíltak, elveszítve ezzel a vízzáró képességet, a ház belső tere pedig szétázott…… Ide a legalább 110gr/m2-es ponyva lett volna az ideális.

A méret

       Takaróponyvákat lehet vásárolni 2x2 méterestől (kisebb tárgyak védelme) egészen 20x20 (épületek, födémek, építőanyagok, nagy gépek védelme) méteresig. Ezek téglalap, vagy négyszög alakúak. A gyártók készítenek azonban speciális méretű, direkt az adott tárgy személyautó, motor, vagy kerékpár, esetleg kerti bútor alakjához igazított ponyvákat is. Léteznek keskenyebb, de hosszú méretűek is speciálisan a farakások takarására.

Felhasználási területek:

  •  tetők fedésére,

  •  kerti bútorok fedésére,

  •  homokozó fedésére,

  •  kerti medence alá, de a fedésére is,

  •  épületek, tárolók, garázsok oldalfalának,

  •  faforgács, fűrészpor, fahasábok védelmére,

  •  pavilon fedésére,

  •  szén, építőanyag lefedésére,

  •  tárgyak porral szembeni védelmére ( beltérben is ),

  •  házfelújításnál takarásra,

  •  mezőgazdasági gépek takarására,

  •  termények, széna, szalmabálák takarására

  •  autók, csónakok, motorok, kerékpárok takarására…stb.  

 

Tartalomhoz tartozó címkék: NetFarm Blog